چربیهای پایدار در شکمبه کلید موفقیت هستند
گاوهای شیری پرمحصول به ویژه پس از زایمان، نیاز به انرژی بیشتری دارند. یک سوم اول شیردهی به ویژه نیاز به توجه زیادی دارد. استراتژیهای تغذیه مناسب میتواند از تولید شیر پایدار حمایت کند. استفاده از چربیهای پایدار در شکمبه تأثیر مثبتی بر عملکرد متابولیک دارد. اندازه ذرات پودر چربی برای هضم مهم است.
مزارع لبنیات در آلمان به ویژه در سالهای اخیر توانستهاند تولید شیر گاوهای خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند. متوسط تولید گله بیش از 12000 کیلوگرم شیر در هر گاو در سال به لطف تغذیه، پرورش و مراقبت بهبود یافته غیر معمول نیست. مزارع خوب برای افزایش بیشتر تولید شیر، به ویژه تولید دائمی تلاش میکنند. انتخاب ژنتیکی، تولید شیر گاوها را بسیار افزایش داده است. با این حال، این به طور همزمان منجر به افزایش متناسب در مصرف خوراک نمیشود. تنظیم انرژی و غلظت مواد مغذی در جیره اغلب نمیتواند کل نیاز اضافی برای تولید شیر بالاتر را پوشش دهد. در عین حال، مشکلات سلامتی، متابولیک و باروری در بسیاری از مزارع افزایش یافته است. این اثرات منفی را میتوان از طریق نظارت اولیه و استراتژیهای تغذیه مناسب به حداقل رساند که به سودآوری و پایداری تولید شیر کمک میکند.
بلافاصله پس از تولد گوساله، انرژی مورد نیاز گاو شیری با شروع تولید شیر به سرعت افزایش مییابد. در گذشته، افزایش تولید سالانه شیر عمدتاً با انتخاب تولید شیر اولیه بالاتر حاصل میشد (برید، 2024). ظرفیت محدود مصرف خوراک، به ویژه در ابتدای شیردهی، منجر به دریافت ناکافی مواد مغذی و در نتیجه پوشش ناکافی افزایش انرژی مورد نیاز میشود. این منجر به تعادل انرژی منفی (NEB)، حداقل در یک سوم اول شیردهی میشود. این عمدتاً با بسیج چربی جبران می شود. میزان و مدت NEB در درجه اول با مصرف خوراک، چگالی انرژی جیره و تولید شیر تعیین میشود. افزایش تولید شیر و مصرف خوراک در ابتدای شیردهی با تاخیر زمانی اتفاق می افتد. NEB یک پدیده رایج در گاوهای شیری پُرمحصول است که اثرات منفی بر سلامت، تولید شیر و باروری دارد. NEB که اکنون به عنوان یک “خطر سلامت” در نظر گرفته میشود، هنوز در فرآیند پرورش در نظر گرفته نشده است (برید، 2024)
تعادل انرژی منفی منجر به کاهش مقادیر BCS میشود
گاو پرمحصول سعی میکند NEB را که در یک سوم اول شیردهی ایجاد میشود، با انباشت ذخایر انرژی بدن، به ویژه چربی بدن (لیپولیز) جبران کند. میزان این کاهش توده بدن در اوایل شیردهی در دهههای اخیر به دلیل فشار انتخاب بر تولید اولیه شیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است. نوسانات وزن زنده در حیوانات وحشی و اهلی به عنوان سازگاری با نوسانات نیاز انرژی و تامین انرژی تکامل یافته است
گاو شیری نمونه خوبی از این چرخه است. بسیاری از گاوهایی که برای تولید شیر بالا پرورش داده میشوند، مقادیر زیادی ذخایر بدن را در ماه اول شیردهی بسیج میکنند. این میتواند منجر به کاهش بیش از 10 درصد وزن بدن شود. در اواخر شیردهی، هنگامی که تولید شیر کاهش مییابد، ذخایر بدن دوباره پُر میشود. این را میتوان با نمره وضعیت بدنی منظم (BCS) مستند کرد.
برخی از گاوها به طور مداوم وزن بدن خود را در ماه اول شیردهی نسبت به سایرین کاهش میدهند. به نظر میرسد که این نیز از نظر ژنتیکی تعیین شده است. میزان کاهش توده بدن با افزایش تعداد شیردهی افزایش مییابد. همچنین مشخص شده است که وضعیت بهتر بدن در زمان تولد، که با نمره وضعیت بدنی بالاتر (BCS) تعریف میشود، منجر به تحرک بیشتر چربی و در نتیجه کاهش وزن بیشتر در ماه اول شیردهی میشود. کاهش بیشتر در مقدار BCS را میتوان در این گاوها مشاهده کرد…
بسیج چربی بر روی سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد
برادفورد و کنترراس (2024) به طور مستقیم فرآیندهای متابولیکی را که در بافت چربی در طول انحلال/تحرکات رخ میدهد با توسعه سلولهای ایمنی در بافت چربی مرتبط میکنند. این نشانه یک واکنش التهابی است. به ویژه لنفوسیتهای T که قبلا به عنوان سلولهای کشنده T شناخته میشدند، در طول شیردهی به طور کامل پسرفت نمیکنند، اما تا تولد بعدی حفظ میشوند. در مرحله بعدی لیپولیز ضروری در آغاز شیردهی بعدی، این منجر به افزایش جذب سلولهای ایمنی و در نتیجه افزایش واکنش التهابی میشود. در بسیاری از گاوها، نوسانات BCS با تعداد شیردهی افزایش مییابد. در شیردهی چهارم، تعداد سلولهای ایمنی ممکن است به سطحی رسیده باشد که در آن اثرات متابولیکی و ایمنی بافت چربی ملتهب قابل مشاهده باشد. سپس مقاومت گاو در برابر تنشهای مرتبط با تولید شیر بالا به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. این پدیده میتواند افزایش خطر مشکلات متابولیک، عفونتها یا ناباروری را در گاوهایی که NEB بیشتری در ابتدای شیردهی نشان میدهند و در نتیجه کاهش بیشتر وضعیت بدن را توضیح دهد.
چربی پایدار در شکمبه برای کاهش NEB
عملکرد مادامالعمر گاوهای شیری برای تولید شیر پایدار اهمیت زیادی دارد. بنابراین باید مراقب سلامت گاوها در چندین دوره شیردهی بود. همانطور که خلاصههای فعلی تحقیقات بینالمللی نشان میدهد تامین انرژی گاو پرمحصول در یک سوم اول شیردهی نیازمند توجه ویژه است. به ویژه در شرایط ناتوان کننده (مانند استرس گرمایی) یا مراحل عملکرد بالا (مانند اوایل شیردهی)، اطمینان از تامین انرژی با وجود کاهش مصرف خوراک بدون اعمال فشار بر عملکرد شکمبه مهم است. استفاده بیشتر از کنسانترههای پر نشاسته موجود در شکمبه میتواند منجر به اختلال در عملکرد شکمبه (اسیدوز) شود. چربیها به دلیل محتوای انرژی بالایی که دارند، به ویژه برای ارزش گذاری پر انرژی جیرهها جالب هستند. استفاده از چربیهای پایدار شکمبه هضم میکروبی در شکمبه را مختل نمیکند. این چربیها در شکمبه متابولیزه نمیشوند و بدون تغییر وارد شیردان میشوند. چربیهای پایدار در شکمبه فقط در روده کوچک هضم میشوند. با این حال، هنگام استفاده از چربیهای پایدار در شکمبه، دانستن خواص ویژه آنها مهم است. چربیهای پایدار در شکمبه عمدتاً بر پایه روغن خرما یا کلزا هستند. محصولات ساخته شده از اینها به طور قابل توجهی در الگوی اسیدهای چرب آنها متفاوت است. عامل تعیین کننده نسبت اسید پالمیتیک (C16:0) یا اسید استئاریک (C18:0) است. اسید پالمیتیک (C16:0) و اسید استئاریک (C18:0) در اثر آنها بر متابولیسم گاو شیری متفاوت است. از نظر مرحله شیردهی و سطح عملکرد نیز تفاوتهایی وجود دارد.
اسید پالمتیک – اسید چرب لیپوژنیک
به عنوان یک اسید چرب لیپوژنیک، اسید پالمتیک عمدتاً برای ساخت شیر یا چربی بدن استفاده میشود. استفاده از آن برای ساخت چربی شیر از نظر کمیت محدود است. در شرایط تعادل انرژی منفی، این منجر به تجمع چربی در کبد میشود، زیرا در این مرحله چربی بدن تجمع نمییابد، بلکه تجمع چربی در بدن ایجاد میشود. در مطالعهای توسط د سوزا و همکاران. (2019)، اثرات استفاده از محصولات غنی از اسید پالمیتیک (> 80 درصد C16: 0) با نسبت 1.5 درصد C16: 0 در کل ماده خشک جیره بر تولید چربی شیر و کمیت شیر مورد بررسی قرار گرفت. افزایش در تولید چربی شیر مشاهده شد، اما تاثیری بر تولید شیر نداشت. گاوهایی که در ابتدای شیردهی اسید پالمیتیک دریافت کردند حتی وزن بیشتری از دست دادند و مقادیر NEFA بالاتری در خونشان داشتند. این نشان میدهد که در ابتدای شیردهی تعادل انرژی منفی افزایش مییابد. این میتواند اثرات منفی مکرر توصیف شده استفاده طولانی مدت از محصولات غنی از اسید پالمتیک را در نیمه اول شیردهی توضیح دهد. در مقابل، استفاده از مخلوطی از اسید پالمیتیک و اسید استئاریک (46٪ اسید استئاریک) با نسبت 2٪ در DM در Piantoni و همکاران. (2015) منجر به بهبود در دریافت انرژی، کاهش تعادل منفی انرژی و کاهش از دست دادن توده بدن در ابتدای شیردهی شد. این نشان دهنده نیاز به محدود کردن محتوای اسید پالمتیک در خوراک در ابتدای شیردهی است. محصولات غنی از اسید پالمیتیک (> 80% C16:0) فقط باید به میزان محدود یا اصلاً در اوایل شیردهی استفاده شوند تا از تأثیر منفی بر متابولیسم جلوگیری شود.
اسید استئاریک انرژی را برای متابولیسم تامین می کند.
برخلاف اسید پالمیتیک، اسید استئاریک میتواند به طور قابل توجهی بهتر در کبد برای تولید انرژی حتی قبل از تولد گوساله و در اوایل شیردهی متابولیزه شود (Loften et al., 2014). در پیانتونی و همکاران. (2015)، استفاده از یک محصول غنی از اسید استئاریک (> 90٪ C18: 0) با 2٪ در ماده خشک منجر به افزایش مصرف ماده خشک (26.1 کیلوگرم در روز در مقابل 25.2 کیلوگرم در روز) و تولید شیر (40.2 کیلوگرم در روز در مقابل 38.2 کیلوگرم در روز) شد. غلظت ترکیبات شیر بدون تغییر باقی ماند، اما افزایش در چربی روزانه شیر و محتوای پروتئین شیر مشاهده شد. افزایش مصرف ماده خشک و تولید شیر در گاوهای پرتولید (>50 کیلوگرم در روز) حتی بیشتر از گاوهای کم تولید (<40 کیلوگرم در روز) بود. در مطالعه دانشور و همکاران. (2021)، افزایش تولید شیر و مصرف ماده خشک با مکمل چربی غنی از اسید استئاریک (75٪ اسید استئاریک)، به ویژه با جیره غنی از نشاسته (26٪ نشاسته / کیلوگرم DM)، در مقایسه با یک مکمل چربی غنی از اسید پالمتیک (80٪ اسید پالمیتیک) مشاهده شد. عملکرد مهم اسید استئاریک در متابولیسم گاوهای پرمحصول در ابتدای شیردهی به عنوان یک مکانیسم ذخیره گلوکز توصیف میشود. در مراحل تعادل انرژی منفی، اسید استئاریک انرژی را در جهت تولید گلوکز جدید تغییر میدهد.
در مطالعات Karcagi و همکاران. (2010) و در مطالعات دیگر، کاهش قابل توجهی در کاهش سطح گلوکز خون که به طور معمول در شروع شیردهی رخ میدهد از طریق استفاده از پودرهای چربی پایدار در شکمبه حاوی اسید استئاریک مشاهده شد.
ترکیب اسید استئاریک و اسید پالمیتیک بهینه است
در خلاصه خود، لوفتن و همکاران. (2014) قبلاً مزایای ترکیب اسید استئاریک و اسید پالمیتیک در چربی پایدار در شکمبه را به عنوان منبع انرژی برای گاوهای پرمحصول توصیف کرده است. این توسط تحقیقات جدیدتر (شپردسون و هارواتین، 2021) با استفاده از مکمل چربی 2٪ از چربی غنی از اسید پالمیتیک و استئاریک و پودر چربی پایدار در شکمبه با نسبت متعادل اسید پالمیتیک و استئاریک (45٪ / 49٪) تأیید شده است. ترکیب پالمیتیک و اسید استئاریک بیشترین تأثیر را بر تولید شیر روزانه نشان داد. استفاده از پودرهای چربی حاوی اسید استئاریک منجر به افزایش مصرف ماده خشک و کاهش مقادیر NEFA در خون شد. این نشان دهنده تحرک کمتر توده بدن همراه با بهبود تعادل انرژی است.
هضم پودرهای چربی با ساختار ریز آسانتر است
اندازه ذرات و مساحت سطح برای قابلیت هضم چربیهای پودری اهمیت تعیین کنندهای دارد. با کاهش اندازه ذرات، سطح در واحد وزن افزایش مییابد. سطح بزرگتر همچنین به معنای سطح حمله بزرگتر برای لیپازهای موجود در روده است که قابلیت هضم را افزایش میدهد. چربیهای پایدار در شکمبه با ساختار ظریف (BEWI-SPRAY®) که با انجماد اسپری تولید میشوند، کلید موفقیت در اینجا هستند. آنها امکان افزایش محتوای انرژی جیرههای غذایی را برای شکمبه و حمایت از متابولیسم برای گاوهای پرمحصول، به ویژه در یک سوم اول شیردهی، بدون جابجایی علوفه فراهم میکنند.